Sjoerd van der Zee

7 maart 1955

-

24 juni 2022

De liefde van mijn leven,

veel te vroeg overleden aan A.L.S.

 

The love of my life,

passed away too early of A.L.S.

 

Gemma van Spanjen-van der Zee

68 reacties geplaatst voor Sjoerd van der Zee

 1. Alfred Hartemink schreef:

  Sjoerd en ik hebben een aantal jaren in het dagelijks bestuur van de Nederlandse Bodemkundige Vereniging gezeten. Dat was een vruchtbare en plezierige periode. We hebben daarna vaak gesporken over de bodemkunde en Sjoerd was een van de weinige bodemkundigen die de bodemchemie en fysica combineerde. We spraken elkaar vaak in de trein, en je kon altijd bij hem terecht met vragen. Veel te vroeg overleden, vaarwel Sjoerd.
  Alfred

 2. Catharien Terwisscha van Scheltinga schreef:

  Vanuit mijn werk bij Wageningen UR had ik af en toe contact met Sjoerd. Prettige en interessante gesprekken. Erg verdrietig te horen dat hij overleden is. Mede namens Netwerk Land en Water wens ik u en uw familie veel sterkte om dit verlies te dragen.

 3. Daan Herckenrath schreef:

  Beste familie van Sjoerd,

  Gecondoleerd met het overlijden van Sjoerd. Heel verdrietig om te lezen dat hij zo vroeg is overleden aan ALS. Sjoerd heeft een belangrijke rol gespeeld in mijn grondwater loopbaan die me uiteindelijk in Australie heeft doen belanden. Hij was mijn begeleider en examinator gedurende mijn MSc afstudeeronderzoek in 2008 end heeft een geweldige referentie gegeven die beslissend was om promotieonderzoek te doen in Denemarken (al kwam ik daar pas na de promotie ceremonie achter).

  Veel sterkte!

 4. Maartje van Dijk schreef:

  Beste familie van Sjoerd,

  Sjoerd ken ik vanuit zijn toegepaste onderzoeksprojecten die ik vanuit NWO mocht begeleiden. Ik heb Sjoerd leren kennen als een bevlogen, zeer kundige, projectleider die zijn onderzoek nog zo lang mogelijk wilde blijven doen om zijn kennis nog over te dragen. Daarnaast een erg prettig persoon om mee samen te werken.
  Veel sterkte met uw verlies!
  Met vriendelijke groet,
  Maartje

 5. Wil Penders schreef:

  Beste Gemma, beste familie,

  Werk en de grote antikernwapendemonstratie in 1981 bracht ons, de jonge held, zoals hij zich steevast noemde, en ik een aantal jaren samen. Een korte, maar onuitwisbare tijd, tot hij zijn geleerde hart volgde en naar Wageningen verhuisde en ik in Delft bleef.
  Gebleven zijn goede herinneringen aan een mooi mens en een mooie tijd.

  Dat hem deze ziekte is overkomen en dat hij daaraan is overleden is verschrikkelijk. Het raakt me diep. En als dit mij na al die jaren nog zo raakt, hoe is het dan voor diegenen die nu zo dicht bij hem staan?

  Ik wens jullie heel veel sterkte, ook namens Rob.

  Wil Penders

 6. Mari Marinussen schreef:

  Beste Gemma,

  Ik was op vakantie toen het bericht van het overlijden van Sjoerd mij bereikte. Vandaar dat ik pas nu het condoleanceregister bezoek. Gecondoleerd met het grote verlies, het overlijden van Sjoerd. Je woorden “De liefde van mijn leven” maken duidelijk hoeveel verdriet je hebt en hoe immens groot je verdriet is. Je kunt terugkijken op heel veel leuke dingen die jullie samen gedaan hebben. De laatste maanden waren ongetwijfeld heel erg moeilijk, maar wissen niet weg wat ooit was. En Sjoerd liet niet na te schrijven dat jullie het goed hadden samen, ook tijdens zijn ziekte. Ik hoop dat de herinneringen je door de moeilijke tijd heen slepen. Ik ken Sjoerd als mijn co-promotor (1992-1997). Onze relatie was vriendschappelijk van aard, en we hebben menig biertje gedronken in Loburg. Oprecht, creatief, geduldig, vasthoudend, vriendelijk. Sterkte! Mari

 7. Phillip Ehlert schreef:

  Mijn oprechte deelneming bij het overlijden van Sjoerd.

  Veel sterkte wens ik u, uw familie en uw vrienden toe om zijn overlijden te verwerken.

  Sjoerd blijft voor mij een jaargenoot en oprecht belangstellende collega.

  Phillip Ehlert

 8. Fulco Ludwig schreef:

  Heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies. Ik heb Sjoerd leren kennen als een fantastische collegae en excellente wetenschapper. Het was een plezier om met Sjoerd te werken.
  groeten
  Fulco Ludwig

 9. Jerioen Veraart schreef:

  Beste familie van Sjoerd,

  Dat was echt even heel erg schrikken toen ik dit bericht ontving. Wat had ik het Sjoerd zo gegund om na zijn pensioen een mooie en lange tijd samen met jullie door te brengen. Het had niet zo mogen zijn. Veel sterkte gewenst bij het verwerken van dit verlies. Tot slot: mooie herinneringen aan Sjoerd blijven er gelukkig ook nog over. In mijn geval denk ik met plezier terug hoe we samen binnen Kennis voor Klimaat hebben nagedacht over oplossingen voor verzilting in grond- en oppervlakte water.

  Jeroen Veraart

 10. S. Mantel schreef:

  Beste Gemma,
  Ik ken Sjoerd meer van de Nederlandse Bodemkundige Vereniging dan als collega bij ESG-WUR. We hebben samen in het dagelijks bestuur gezeten. Ik heb goede herinnering aan die tijd en heb de samenwerking met Sjoerd als heel prettig ervaren. Erg spijtig dat Sjoerd zo kort na zijn pensioen afscheid heeft moeten nemen. Ik wens jullie veel sterkte met het verwerken van dit verlies.
  Stephan Mantel

 11. Sija Scheermeijer-Stofberg schreef:

  Lieve Gemma,
  Gecondoleerd met het verlies van Sjoerd. Helaas is hij veel te vroeg heengegaan. Ik heb goede herinneringen aan hem uit de tijd dat ik aio bij hem was en heb veel van hem geleerd, zowel over het doen van onderzoek als over de academische wereld. Ik herinner me veel goede gesprekken en ook veel humor. De foto is van een veldbezoek uit die tijd (één van de weinige). Heel veel sterkte gewenst.

 12. Angelica Durigon schreef:

  Dear Gemma, family and friends of Professor Sjoerd,
  My sincere condolences. Professor Sjoerd always received me with great empathy and kindness at WUR. His teachings make a lot of difference in my professional and personal life. His legacy will remain among us, as the good memories he left.
  May he rest in peace.

 13. Rutger en Annette Vervoort schreef:

  Sjoerd, je was een bijzonder mens, een geweldige vriend en mentor. Ik heb genoten van de tijden waar we samen hebben kunnen werken, maar ook de sociale momenten buiten het werk! Ik heb zo veel van je geleerd, ik hoop dat ik dat nu verder kan uitdragen. Helaas zit dat reisje Australie er niet meer in!
  Rust zacht en tot in een volgend leven
  Rutger en Annette

 14. Truus Steenbruggen schreef:

  Het spijt dat Sjoerd is overleden, zo vroeg.

  Ik ken Sjoerd van mijn studie in Wageningen. We zijn een tijd bevriend geweest, de vriendschap verwaterde later, zonder echte reden. Een aantal jaren geleden hebben we elkaar nog eens getroffen: hij was nog steeds de zachtaardige en rustige man die ik van vroeger kende. Een fijn mens.

  Veel sterkte voor alle nabestaanden, Truus Steenbruggen.

 15. Paul Verhagen schreef:

  Lieve Gemma,
  Ik zag het bericht in de NRC. Zo jong nog en dan ook met zo’n nare ziekte. Toen ik het mijn vrouw vertelde zei ze “Ik zag ze wel eens op de bloemenmarkt en dan zagen ze er altijd zo gelukkig uit”. Veel sterkte in de komende tijd zonder hem.
  Je zul wel niet meer weten wie ik ben maar je hebt me met je enthousiasme in je ”cursus voor mensen die denken dat ze niet kunnen zingen” vele jaren gelden op het spoor gezet van het zingen en dat heb ik sindsdien met heel veel plezier gedaan, de laatste jaren in projectkoren en in Kamerkoor 4bij4. Ik heb veel aan je te danken. Hartelijk daarvoor.
  met hartelijke groeten en veel sterkte,
  Paul

 16. Rozita Soltani schreef:

  I wish we had more time together, but I will always value the time we did have. I have had the privilege of working with you as one of your PhD students for 1.5 years. I will always remember you as a supportive, courageous, detail-oriented, open-minded, and free of bias person. Without your support, I could not have started my journey as a student/researcher at WUR.
  My deepest condolences to family and friends and my heart goes out to you at this difficult time.
  Rozita Soltani

 17. Hoda and Amirhossein schreef:

  Rest In Peace dear professor🌹🌹🌹 You were an exemplary symbol of love and support …. We’ll never forget you🖤🖤🖤 as always in our correspondence: Hoda (and Amir)

 18. Mahrooz Rezaei schreef:

  I am deeply sad and I still can not believe it. I found my way to the Netherlands with his kind invitation during my PhD in 2014. He made a significant impact on my life and I wrote to him how much I appreciate this in an email which I was still waiting for his reply but I came across this sad news. May he rest in peace.
  مهروز

 19. Ria en Pleun Verheij schreef:

  Lieve Gemma, Ria en ik willen je heel veel sterkte toewensen bij het verlies van je man. Het gemis zal groot zijn. Veel te jong maar daar wordt niet naar gevraagd. Liefs Ria en Pleun

 20. Harry Vereecken schreef:

  Beste familie, mijn oprechte deelname. Sjoerd was een exceptionele wetenschapper met een liefde voor wetenschappeljke discussies maar tevens een uiterst collegiale, vriendelijke en zeer aangename persoon. Het was een plezier en groot genoegen om met hem samentewerken. Een grote persoonlijkheid is van ons gegaan. Ik wens de familie veel sterkte. Harry Vereecken

 21. Jan Vanderborght schreef:

  Beste Gemma, familie, en vrienden

  Het spijt me zeer te moeten vernemen dat Sjoerd overleden is. Naast zijn belangrijke wetenschappelijke bijdrages was Sjoerd één van die collega’s die onze research community een aangename, vriendschappelijke en collegiale gemeenschap maakte.
  Veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

  Jan Vanderborght

 22. Monica Commandeur schreef:

  Beste Gemma,
  Mijn eerste indrukken van Sjoerd ergens in de collegebanken in Wageningen in loop van de jaren ’70 zijn mij bijgebleven, omdat hij sterk leek op iemand anders in mijn nabije omgeving. Ik prentte mij toen de verschillen in, om mij maar niet te vergissen. Ik vond het leuk en verrassend om hem – vele jaren later – alsnog persoonlijk te leren kennen als jouw partner via de cursus “zingen voor beginners”, die ik diverse jaren met plezier heb gevolgd. Hij bleek een intelligente, veelzijdig geïntereseerde en innemende man.
  Wat spijtig om te vernemen dat hij nu al is overleden. En wat een nare ziekte is hem ten deel gevallen!
  Ik leef mee met jou en zijn familie over zijn verlies.

 23. Petra Cornelissen schreef:

  Beste Gemma en familie,
  Ik werk bij Wageningen University en regel vergunningen voor buitenlandse PhDers, zo ook voor een aantal die bij Sjoerd kwamen promoveren. En Sjoerd was ook de promotor van mijn zoon die dit jaar is gepromoveerd. Sjoerd heeft de verdediging online kunnen volgen. Heel verdrietig dat Sjoerd kort na zijn pensioen de ziekte ALS heeft gekregen en nu veel te vroeg is overleden. Heel veel sterkte met dit grote verlies voor nu en in de komende tijd.
  Petra Cornelissen

 24. Dirkje Van Dijk schreef:

  Beste familie van Soerd,
  Ik ben 1 van de vele studenten van Sjoerd, of SEATM zoals we hem ook wel noemden. We kwamen elkaar nog een keer tegen tijdens een vakantie in Londen. En nu lees ik opeens zijn overlijdensbericht in de Volkskrant. Veel te vroeg, veel te jong, wat een verdriet voor zijn geliefden. Heel veel sterkte, Dirkje van Dijk.

 25. Twan Gielen schreef:

  Beste Gemma, familie,

  Veel sterkte met het verlies van Sjoerd, een inspirerende man. Als promovendus van Majid Hassanizadeh werkte ik in mijn tijd aan de TU Delft ook met Toon Leijnse. Door hen heb ik Sjoerd destijds met regelmaat mogen ontmoeten. Ik was iedere keer onder de indruk van zijn kennis en autoriteit, gecombineerd met een grote vriendelijkheid. Mooie herinneringen…

  Twan

 26. José van Nieuwkerk-Schoonderbeek schreef:

  Beste Gemma,

  Gecondoleerd met het overlijden van Sjoerd. Wat erg om zo jong al je man te moeten verliezen. Ik begrijp dat je al een zware tijd achter de rug hebt en de komende tijd zal ook niet gemakkelijk zijn.
  We wensen je heel veel kracht en sterkte voor de komende periode.
  Lieve groet Nico en José

 27. Betty Visser schreef:

  Lieve Gemma, heel veel sterkte. Wat droevig dat jullie afscheid van elkaar moesten nemen. We weten een beetje hoe dol jullie op elkaar zijn en dat is voor altijd. Liefs Betty

 28. Marinka Pet schreef:

  Lieve Gemma,

  Wat een schrik: ik lees net in de krant dat Sjoerd is overleden! Wat vreselijk, gecondoleerd!
  We zagen elkaar al een tijdje niet meer, maar ik heb zulke goede herinneringen aan jullie: de avonden vuurtjes stoken en lekker kletsen staan in m’n geheugen gegrift … ik heb er eigenlijk geen woorden voor, maar heel veel sterkte en liefs van mij🧡🧡🧡

 29. Erik van den Berg schreef:

  Beste Gemma,

  Het was gisteren een heel mooie en waardige gedenking in de aula. Ik heb zelf vele goede herinneringen aan de contacten die ik door de jaren heen met Sjoerd heb gehad. Zijn vriendschap heeft heel veel voor mij betekend.

  Jou wens ik veel sterkte de komende tijd en wellicht zien we elkaar in de nabije toekomst nog eens.

  Erik van den Berg

 30. Tom en Monique Olsa schreef:

  Lieve Gemma,

  We willen je condoleren en steunen nu we gehoord hebben van het overlijden van je lieve man. Een vreselijk triest bericht te horen dat Sjoerd overleden is. Aan A.L.S. Keiharde werkelijkheid. Eigenlijk geen woorden voor.
  Heel veel liefs, Tom en Monique Olsa

 31. Gerard&Marcella schreef:

  Lieve Gemma, kreeg vanmorgen het bericht via Paula dat Sjoerd was overleden, willen jou heel veel sterkte en liefs toewensen en denken aan je, liefs van ons💞

 32. Petra Ket schreef:

  Lieve Gemma, wat enorm verdrietig dat Sjoerd is overleden. Ooit had ik m in Wageningen leren kennen en toen dook hij weer op bij jouw zangatelier. Heel veel sterkte! Petra

 33. Jos en Corrie Bransen schreef:

  Lieve Gemma en familie,

  Via Ans kregen we het droevige bericht van het overlijden van Sjoerd na een lange en meedogenloze ziekte.
  Ook namens Theo en Arline, die momenteel op vakantie zijn, wensen we jullie heel veel sterkte bij de verwerking van het verlies.

  Lieve groet,

  Jos en Corrie Bransen,
  Zandweg 87,
  3454 JX De Meern

 34. Quirijn de Jong van Lier schreef:

  Ik ken Sjoerd sinds 2005. Ik heb goede herinneringen aan hem. Altijd hartelijk, vriendelijk, degelijk en leerzaam, rustig, nuchtere humor. Ontzettend leuk om in een aantal projecten met hem gewerkt te hebben. Het was altijd gezellig hem weer even op te zoeken bij mijn bezoeken aan Wageningen. Dat zal ik missen. Vreemd dat hij er niet meer is. Veel sterkte voor Gemma, familie en vrienden.

 35. Andre Herman Freire Bezerra schreef:

  Sjoerd was an amazing advisor for me. Despite the small amount of time we spent together, he made a great impact on my professional life. It´s a pity not having the opportunity of knowing him better anymore. I still have the book he gave me as a farewell gift when I was leaving Wageningen, and I keep it ver fondly.
  My deepest sympathies and condolences for his wife and friends.

 36. Jos van Dam schreef:

  Beste Sjoerd,
  Jarenlang zijn we collega’s geweest. Ik bewonderde altijd hoe je complexe problemen kon terugbrengen tot hun essentie. Je had duidelijk plezier in onderzoek. Ook je gevoel voor humor en sportiviteit waren aanstekelijk. De foto toont een uitstapje in 2016 met collega’s. In gedachten blijf je voortleven.

 37. Gon Ferdinandus schreef:

  Lieve Gemma, wat verschrikkelijk dat je nu al zonder Sjoerd verder moet. Hij (en ook jij) had dit zo niet verdient. Maar helaas is het leven niet eerlijk. Ook ik ben enorm verdrietig dat hij er niet meer is. Hij heeft zo ontzettend veel voor mij betekend. Zonder zijn steun was ik nooit geworden wie ik nu ben. Helaas gingen onze paden een andere kant op, maar ik ben heel erg blij dat hij jou gevonden heeft en zoveel jaren gelukkig met jou is geweest.
  Ook mijn medeleven voor Marijke en haar kinderen. Sjoerd was zonder twijfel een liefdevolle broer en oom. Hij laat een groot gat achter.

  Gon

 38. Wim Boswinkel schreef:

  Beste Gemma,

  Gecondoleerd en veel sterkte toegewenst.
  Het is al even geleden dat we zongen in het door jou opgerichte koor StemX – Sjoerd bij de bassen, ik bij de tenoren. Hij was altijd even opgewekt, rustig, vriendelijk en behulpzaam.
  Triest dat hij er niet meer is.

 39. Bas Mohrmann schreef:

  Beste familie van Sjoerd,
  Ik heb Sjoerd pas kort geleden leren kennen tijdens de voorbereidingsfase van het HIROS (Hindon Roots Sensing) project in india. Sjoerd was zeer geinteresseerd in dit project, sterk betrokken bij het onwikkelen van de wetenschappelijke onderzoeksvragen, en keek er naar uit ook na zijn pensioen aktief betrokken te blijven en India te bezoeken. Tijdens deze fase was er grote waardering voor Sjoerd’s inzet en kennis aan zowel de nederlandse zijde als bij onze counterparts in India, en zijn gemis wordt ook daar sterk gevoelt. Sjoerd’s naam zal altijd in het formele project voorstel blijven staan, en we zullen hem tijdens de uitvoer komende jaren in gedachtenis houden. Namens het HIROS team wens ik u veel sterkte met dit verlies. Ik deel graag met u onderstaande reaktie van een van onze key partners, Sharad Jain.
  Met vriendelijke groet,
  Bas Mohrmann
  Coordinator HIROS, WUR
  _____________
  Dear Bas,
  This is indeed very sad news, something which none of us had ever imagined.
  I would like to convey my sincere condolences to the family and friends of Sjoerd. May God grant salvation to his noble soul and give the family strength to bear this irreparable loss.
  Om Shanti.
  Sharad

 40. Ruud Bartholomeus schreef:

  Beste Gemma, familie,

  Gecondoleerd – heel veel sterkte.

  Ik ken Sjoerd vanuit mijn studie en heb afgelopen jaren met hem mogen samenwerken in het begeleiden van een promovendus. Zeer deskundig, maar bovenal ook ontzettend aardig en behulpzaam. Sjoerd en Gemma, het is onwerkelijk wat jullie is overkomen. Woorden schieten tekort…

  Ruud

 41. Oscar Schoumans schreef:

  Beste Gemma,

  Ik wens u heel veel sterkte met dit grote verlies.

  Sjoerd is mijn grote voorbeeld geweest toen we reeds eind jaren tachtig intensief aan fosfaat hebben gewerkt.

  Dit had niet zo vroeg met Sjoerd mogen gebeuren.

  met vriendelijke groet,
  Oscar

 42. Sandra Boekhold schreef:

  Mijn condoleances, Gemma en overige familie,, met het verlies van Sjoerd aan A.L.S. Zo snel na zijn pensionering, wat een verdriet. Sjoerd was mijn (co)promotor, en ik zijn eerste AIO (1988-1993). Hij heeft me veel geleerd, vooral over ons vak natuurlijk, maar ook over collegialiteit, en stimulerend samenwerken. Ik kijk met veel plezier terug op die tijd, hij heeft veel voor me betekend in die vormende jaren die mede hebben bijgedragen aan wie ik nu ben. Ik wens jullie heel veel sterkte met dit verlies.

 43. Gé van den Eertwegh schreef:

  Beste Gemma, familie,

  Wat triest… Gecondoleerd en sterkte met het verwerken van dit grote verlies.

  Ik ken Sjoerd al als docent toen ik student was aan de LH Wageningen. Ik deed een vak bij hem in 1989/1990. Hij was erg deskundig en behulpzaam. Omdat ik later AIO werd, werden wij collega’s aan de WUR. Hij zat in mijn opponenten-commissie tijdens mijn PhD in 2002, waarbij Toon Leijnse in de promotiecommissie zat (Toon ken ik sinds 1992). Ik heb hem daarna onregelmatig maar steeds met plezier ontmoet. Hij hield steeds belangstelling voor mij en mijn werk, ook als zelfstandig adviseur met mijn bureau KnowH2O. We hadden ook contact via zijn AIO’s inzake Haaksbergen en nu AquaConnect. Daar deden wij ook aan mee. Sjoerd, altijd bereid om even bij te praten en de helpende hand toe te steken. Altijd belangstellend. Waardevol. Ook ik zal hem missen.

  Hartelijke groeten, Gé van den Eertwegh

 44. Nikola Rakonjac schreef:

  Dear Gemma, my condolences. I am deeply sad for the loss, and I hope for your strength in these difficult moments.

  Dear Sjoerd, you left us sooner than it should be. We had so many plans together, and agreed to realize them after your retirement. The unfair life did not allow for that. Your name lives much beyond the border of the NL, and will continue that way through us – your PhD students.

  Nikola

 45. Michel Riksen schreef:

  Lieve familie van Sjoerd,
  Gecondoleerd met het verlies van Sjoerd. Sjoerd heeft veel betekend voor onze leerstoelgroep en had nog met zijn PhD studenten dat graag wat langer voortgezet. Helaas heeft het niet zo mogen zijn. Ik wens jullie heel veel sterkte met het verwerken van jullie verlies.

  Michel

 46. Marius Heinen schreef:

  Beste Gemma en familie van Sjoerd,
  Wat een intens triest bericht, ook al wisten we dat ALS een progressieve ziekte is.
  Ik deed mijn eerste afstudeeropdracht bij Sjoerd en hij was een positief kritische begeleider. We hebben daarna af en toe contact gehouden. Recentelijk zou dat contact wat intensiever worden via een promotieonderzoek van Peter. Helaas was de samenwerking van korte duur.
  Ik wens jullie allen heel veel sterkte toe met de verwerking van Sjoerd’s overlijden.
  Marius Heinen

 47. Bram de Vos schreef:

  Beste Gemma en familie,

  Gecondoleerd met het overlijden van Sjoerd. Als bodemkundige ken ik Sjoerd al een lange tijd, alhoewel we nooit projecten samen hebben uitgevoerd. Ik ken Sjoerd ook als een positieve, enthousiaste goede wetenschapper die altijd klaarstond voor zijn PhD-studenten. Heel triest dat hij door A.L.S. is getroffen en dat zo snel na zijn pensioen. Namens de Environmental Sciences Group en mijzelf, wens ik jullie heel veel sterkte in de komende periode.

  Bram de Vos, Algemeen directeur, Environmental Sciences Group, Wageningen University & Research.

 48. Michiel van der Molen schreef:

  Van harte gecondoleerd met het overlijden van Sjoerd. Sjoerd was een gewaardeerde collega, het was fijn om met hem samen te werken. Het raakt me dat hij aan ALS is overleden.

 49. Samuale Tesfaye schreef:

  I am incredibly sorry for the loss of Prof. Sjoerd.

  I feel so strange not having him with us anymore. I have been with Prof. Sjoerd since 2015 and he was a brilliant and compassionate professor who has guided and inspired me to achieve more than I thought possible. He was a true friend, colleague, and supervisor. I will always be grateful to him.

  May his soul find peace.

  My deepest sympathies and condolences to Gemma and all other relatives.

 50. Annemieke Marsman schreef:

  Wat een verdrietig nieuws dat Sjoerd zo vroeg al is overleden.
  Ik herinner me Sjoerd vooral als een ongelooflijk aardige man. Hij vertelde mij ooit over het belangrijkste criterium om een AIO aan te nemen: hij moest het gevoel hebben dat als deze persoon zijn kamer binnen zou komen voor overleg, hij dan zou denken “ ha, leuk!”. Ik voel me vereerd dat ik lang geleden hieraan voldeed als AIO.
  Heel veel sterkte met dit verlies, Gemma en familie.
  Annemieke

 51. Klaas Metselaar schreef:

  Een van de verhalen die mij altijd bijgebleven is, is dat Sjoerd en zijn mede promovendussen bij een lange wandeling een uitgebreide discussie hadden over het proces waardoor de vorm van een van hen als negatief in dauw onder hun tent tot stand zou kunnen zijn gekomen. Dat tekent voor mij Sjoerd, en zo herinner ik hem mij het liefst – als een nieuwsgierig iemand, die al denkend doorspitte tot er een idee was, en al spittend weer op nieuwe ideeen kwam. ik hoop dat iedereen die hier met alle anderen rouwt om Sjoerd waardevolle herinneringen heeft en dat dat het verdriet iets dragelijker maakt.

 52. Xiaomei Yang schreef:

  Dear Gemma and friends,
  It is hard time for me to process the news Sjoerd left us forever! What a pity to lose him in such a short time! He said he would be back after PCR test and see each other in your fantasitc garden. But he wasn’t back! It is too late for me to know him and you, Gemma. It is also too late for me to learn life wisdom from you two. Such a sad moment I could not cry because of braveness Sjoerd asked in last meeting. Let’s hug and remeber such a great guy.

 53. Miranda Susebeek schreef:

  lieve Gemma,
  wat is het snel gegaan…..
  het was nog zo fijn dat hij bij jou was
  en wat had hij graag nog langer willen zingen
  en samen zingen, want dat was plezier
  ik denk aan jou
  Miranda Susebeek

 54. Peter Schaap schreef:

  Ik heb het voorrecht gehad om de afgelopen jaren nauw met Sjoerd samen te werken als een van zijn aio’s. Hij is een voorbeeld in zijn eerlijkheid, onverzettelijkheid, wijsheid en passie voor de wetenschap. Ik ga zijn warmte en humor missen. Heel veel sterkte aan familie en naasten met dit vreselijk wrede verlies.

 55. Róger Fallas-Corrales schreef:

  Dear Gemma,
  My heartfelt condolences. Sjoerd was an excellent person. I really appreciate his help for my Ph.D. studies, but principally his kindness. He was an excellent person. I am attaching a very nice picture of Sjoerd drinking a coconut water here in Costa Rica during his visit in February 2020.
  Róger.

 56. Violette schreef:

  Wij gaan je heel erg missen

 57. Rens Masselink schreef:

  Wat een verschrikkelijk nieuws om te horen dat Sjoerd op veel te jonge leeftijd is overleden.

  Ik heb een aantal jaar bij Sjoerd in de SLM groep gezeten en hem altijd een hele vriendelijke, fijne collega gevonden. Wat een gemis.

  Veel sterkte gewenst voor Gemma en alle andere naasten

 58. Radboud en Roos schreef:

  Sjoerd en Gemma, een prachtig stel. De liefde spatte er vanaf!
  In gedachten veel bij jou Gemma,

  Liefs,
  Roos en Radboud

  Foto: op ons huwelijk in 2007

 59. Pieter Pauw schreef:

  Onwerkelijk en zeer verdrietig dat Sjoerd niet meer onder ons is. Hij heeft heel veel voor mij betekend. Hij was positief ingesteld, grappig, integer en slim. Ook was hij een fantastische promotor. Hij stond altijd voor mij klaar en ik voelde mij bevoorrecht om in alle vrijheid en rust inhoudelijke discussies te voeren, in een aantal gevallen zelfs bij hem thuis. Ik ga hem erg missen.

  Gemma en andere naasten gecondoleerd met dit verlies. Heel veel sterkte de komende tijd.

 60. Syed Shah schreef:

  Still I don’t belive that Sjoerd is not with us. He passed away very early in his life. I am deeply sad and my condolences are with your family and friends. His contribution in applied sciences is revolutionary. You will always be in our heart.
  May he rest in peace.

 61. Jan Pijnenborg schreef:

  Sjoerd was voor mij iemand met veel gevoel voor humor; hij wist de dingen altijd met een ontwapenende lach te benoemen. Hij was geïnteresseerd in jou als persoon en was op de hoogte van wat er speelde. Wát hij zei, sneed altijd hout. Zéér erudiet en onderbouwd met goede argumenten. Ik ga hem oprecht missen tijdens onze jaarlijkse wandel weekenden. Erg veel sterkte. Met groet uit Friesland.

 62. Rien van Genuchten schreef:

  Dear Gemma and friends,
  We shall never forget Sjoerd’s love of life, his concerns, support and understanding about everything and everybody, his broad perspective of things, his always positive attitude, and of course his tremendous energy and creativity. With enormous appreciation I look back at the many interactions with Sjoerd during the past 35 years or more. In Wageningen, Utrecht and elsewhere. We shall miss him. May he rest in peace.

 63. Perry de Louw schreef:

  Beste Sjoerd,

  Het maakt me heel verdrietig om wat jou en Gemma is overkomen. Wat een botte pech. Je leest dit berichtje niet meer maar ik had toch behoefte me even tot jou persoonlijk te richten. Je bent zo plots verdwenen, ik had je graag nog een keer gezien of gesproken, maar de omstandigheden maakte dat niet mogelijk. Ik stuurde je donderdag, de dag voor dat je overleed nog een mail om te vragen hoe het met je ging en of het misschien mogelijk was nog even langs te komen. Maar je lag al in het ziekenhuis en was bezig je laatste adem uit te blazen. Ik kan het me nog niet voorstellen, hoewel ik al een tijdje wist dat je ons binnen niet al te lange tijd zou gaan verlaten.
  Jij was de reden waarom ik iedere maandag naar Wageningen ging. Je ontving me met open armen om onder jouw vleugels samen aan leuke wetenschappelijjke projecten te werken. Het binnenhalen van SurFlat was een geweldig gezamelijk succes en helaas kunnen we dit project niet samen afmaken.
  Je was ook mijn promotor en leerde me de wetenschappelijke vaardigheden.
  Hoewel heel kritisch op het wetenschappelijke werk en daarmee ook op studenten was je een zachtaardige man waar geen greintje kwaad in schuilde. Je hart lag bij het onderzoek en zolang dat leuk was, was het goed. De rompslomp er om heen, hield je niet van.
  Ik kom nog af en toe op onze gezamelijke kamer maar dat zal sinds deze week een andere gewaarwording zijn.
  Sjoerd, intens verdrietig dat je er niet meer ben, ik ga je missen.
  Perry

  Lieve Gemma, wat ontzettend erg wat jou is overkomen en wat een enorm gemis zal het zijn. Sjoerd praatte vaker over je, met liefde, over je zanglessen en tripjes naar jullie plekje aan de kust. Volgens mij waren jullie samen erg gelukkig in Utrecht waar ik een paar keer ben geweest.
  Ik wens je heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.
  hartelijke groet,
  Perry de Louw

 64. Regine Mateman schreef:

  Beste Gemma (en andere familieleden),
  Wat ontzettend verdrietig dat je zo snel afscheid van Sjoerd hebt moeten nemen. Ik wens je veel sterkte toe.

  Hartelijke groet van Pieter en Regine (vrienden van Joke en Johan)

 65. Flip Witte schreef:

  Beste Gemma,

  Wat een groot verlies, maar ook: wat heb je geboft met een leven met deze grote, wijze en lieve man. Sjoerd en ik kennen elkaar van wandelen in de Ardennen, begeleiding van enkele aio’s, gesprekken in restaurant en later via zoom. Een prachtig stel hersenen, maar daar liep hij niet mee te koop: Sjoerd was een zeer bescheiden vent. Onderkoelde humor, gevoel voor menselijke verhoudingen. Zijn lijden droeg hij dapper. De foto op de rouwkaart is goed gekozen: een vent die liefde uitstraalt, en liefde is het belangrijkste dat er is, veel belangrijker zelfs dan het oplossen van moeilijke wiskundige integralen. Sterkte met het dragen van het verlies.

  Flip

 66. Rob Ruijtenberg schreef:

  Beste familie,
  Gecondoleerd met het verlies van Sjoerd. Een heel triest bericht. Ik hoop en wens dat jullie een goed afscheid kunnen nemen en met elkaar het verdriet een plek kunnen geven. Sterkte!
  Sjoerd en ik komen elkaar al jaren tegen in het werk. De foto die jullie gekozen hebben is zoals ik Sjoerd voor me zie. Zachte man met glimmende ogen voor de uitdagingen in het werk en leven
  warme groet
  Rob

 67. Helen Kristine French schreef:

  Dear Gemma and all of Sjoerd’s closest, I send my deepest sympathy and condolences. I am so sad his life ended too soon. I was privileged to have Sjoerd as my PhD supervisor, discussion partner, friend and role model in science for 30 years. I learned a lot from him, and am grateful for his many visits to Norway and his always constructive comments. He will be deeply missed, may he rest in peace.

 68. Majid Hassanizadeh schreef:

  Dear Gemma.
  I can’t find any words to console you with this heart-breaking immense loss.
  I have had the privilege and the honor to know Sjoerd for more than 30 years. I found him a knowledgeable yet humble colleague and a fine lovable person. I came to respect him a lot as a researcher and friend.
  Our community and his colleagues and friends will miss him.
  I share this loss with you.
  May his sole rest in peace.

Teken dit condoleanceregister

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De maximale bestandsgrootte is: 2 MB. U kunt alleen afbeeldingsextensies uploaden. Drop file here