De Jong – september 2018

Ervaring – Afgelopen zomer buitelde het slechte nieuws zich over ons heen. Conclusie was uiteindelijk dat mijn man en vader nog maar enkele weken te leven zou hebben. In die tijd hebben wij gekeken wie er bij ons zou passen als uitvaartbegeleider. Zo hebben wij diverse offertes opgevraagd. Een vriendin tipte ons Karin. Tijdens een oriënterend gesprek wisten wij al snel dat zij het voor ons was. Ze was warm, meelevend, in staat om buiten gebaande paden te denken, en wist ook onze wensen goed op tafel te krijgen. Vervolgens heeft zij onze wensen vertaald naar een prijsopgave. We wilden namelijk ook een betaalbaar afscheid en van te voren weten waar we aan toe waren. Het was geruststellend dat we dat stuk hadden geregeld en ons helemaal konden richten op het afscheid nemen.

Toen Simon eenmaal was overleden, is Karin midden in de nacht naar ons toegekomen. Omdat hij zo ziek was geweest, was het van belang dat hij snel werd opgebaard. We kozen voor een thuisopbaring en zijn daar achteraf blij om. Het voelde goed om hem nog in ons midden te hebben die laatste dagen.

Vanaf dat moment heeft Karin ons stap voor stap door de week heen geleid. Wij hadden een duidelijk beeld bij hoe we het wilden en zijn daarin best perfectionistisch. Karin liet ons dat ook zijn en bewoog mee. Simon heeft altijd midden in de samenleving gestaan, en zo wilden we ook afscheid van hem nemen. We kozen dus niet voor een crematorium, maar voor een afscheid in een Grand Café. Midden op het plein waar hij zo graag kwam.

Samen hebben we het afscheid tot in de puntjes voorbereid. De kist, de kaart, de locaties, de muziek, de diapresentatie en nog veel meer. Toen het eenmaal zover was, viel alles op zijn plek. Het moment dat we met de rouwauto het zonovergoten plein opreden, zullen wij nooit vergeten. Hetzelfde geldt voor de dienst en de borrel na afloop, waar Simon nog bij was. En toen het vertrek, dat was bijzonder. De kerkklokken die toen luidden, zijn naasten die hem begeleidden over het volle terras, het langzaam wegrijden van het plein… het had niet beter gekund.

Het afscheid was zoals mijn man en vader heeft geleefd. Het klopte, en ook al blijft het verdriet en het gemis net zo groot, toch is het daarmee een heel troostrijke herinnering. Een herinnering waarvan je ook een glimlach op je gezicht krijgt.

 

Wil de Jong – Westerhout

Petra de Jong