Digitale nalatenschap – Facebook

Heel vervelend als je als nabestaande op de verjaardag van je overleden dierbare een bericht van bijvoorbeeld Facebook krijgt met ‘Feliciteer [naam overleden geliefde] met zijn/haar verjaardag’. En ik hoor dat nog regelmatig om mij heen. Reden om hetgeen ik over digitale nalatenschap weet, met je te delen. Je kunt schriftelijk vastleggen wat je met je digitale nalatenschap wilt, maar er is ook al veel wat je nu, bij leven, kenbaar kunt maken bij de sociale platforms. Nu begin ik met Facebook, in een volgend blog ga ik enkele andere sociale media platforms langs. Ik geef uitleg over wat er mogelijk is en ik geef praktische tips over wat je nu al kan doen om je wensen kenbaar te maken.

Facebook
Hoe werkt de digitale nalatenschap bij Facebook? En wat kun je nu al regelen over je nalatenschap?
Log in op je account, ga rechts bovenin naar je account en kies voor ‘Instellingen en privacy’, kies voor ‘Instellingen’, kies voor ‘Instellingen voor accounts met een herdenkingsstatus’. Hier verschijnen twee opties:

  • Je kunt kiezen voor een herdenkingsstatus. In dit geval kies je een contactpersoon (met FB-account) die jouw account na je overlijden mag beheren. Een herdenkingsstatus betekent dat je nabestaanden een online plek hebben om jou te herdenken. Via dit formulier vraag je als nabestaande een herdenkingsstatus aan: facebook.com/help/contact/651319028315841.
  • Je kunt je account na overlijden laten verwijderen. In dit geval wist Facebook je gehele account nadat een nabestaande het overlijden bij hen heeft kenbaar gemaakt. Hiervoor heb je als nabestaande de digitale overlijdensakte nodig en dit formulier: https://www.facebook.com/help/contact/228813257197480. Dit formulier kun je ook gebruiken wanneer iemand vanwege medische redenen niet meer in staat is om de account te beheren.

Wanneer een herdenkingsstatus wordt aangevraagd, terwijl de overleden persoon zelf een verzoek tot verwijdering had ingesteld, dan respecteert FB de wens van de overledene en wordt de account verwijderd.

Inzamelingsactie
Een uitvaart kost veel geld. Mocht het nodig zijn hierin via Facebook de hulp van anderen te vragen, dan kun je onderaan op het formulier facebook.com/help/contact/651319028315841, een inzamelingsactie starten.

Zelf heb ik aangegeven dat mijn Facebook-account na mijn overlijden mag worden verwijderd. Dat geldt voor al mijn social media accounts. Ik heb er persoonlijk geen behoefte aan om digitaal voort te leven. Ik leef liever voort in de harten van mijn dierbaren.

Zo, dat zijn de belangrijkste punten als het gaat om Facebook. In mijn volgende blog ga ik in op Instagram, LinkedIn en Twitter.

Karin Horsting