Ik wil het er niet over hebben!

Hoe vaak hoor je niet mensen zeggen ‘het enige wat we zeker weten in dit leven, is dat we doodgaan’. En hoe kan het dan zijn dat ik het in mijn werk als uitvaartbegeleider zo vaak meemaak dat mensen zich hier toch door overvallen voelen? Dat ze nog nooit eerder met elkaar gesproken hebben over de dood en hoe je zou willen dat je afscheid eruit komt te zien. Waarom stoppen we het gesprek hierover weg?

Waarom leggen we vragen als:

  • Wat is voor jou belangrijk als het om je eigen afscheid gaat?
  • Waar zou je het afscheid willen laten plaatsvinden?
  • Wil je het groots, klein, eenvoudig, exclusief of ingetogen?
  • Welke muziek zou je willen horen?
  • Begraven of cremeren?
  • Is er een uitvaartverzekering? En zo ja, wat voor één?

niet gewoon op tafel?

En áls je dan toch een keer de moed hebt verzameld en het gesprek wilt aangaan over het onvermijdelijke… dan is het antwoord vaak ‘ik wil ’t er niet over hebben!’. In mijn werk, maar ook als dochter van mijn nog springlevende moeder, loop ik hier tegenaan. Wellicht herkent u de volgende antwoorden:
‘Laten we ’t er maar niet over hebben, ik ben nog te druk bezig met leven’,
‘Nee, niet nu want dan roep ik het over mezelf af’,
‘Dat gesprek komt wel als het nodig is’.

‘De gedachte dat het leven doorgaat zonder jou, is voor velen moeilijk te verkroppen’

En zo gebeurt het maar al te vaak, dat je in de lastigst denkbare tijd direct na het overlijden van je dierbare, tegen allemaal lastige praktische zaken aanloopt. En dan denk je ‘had ik dat gesprek destijds toch maar doorgezet‘. Als uitvaartbegeleider weet ik hoeveel rust het geeft wanneer je wel van elkaar weet wat de uitvaartwensen zijn. Door het gesprek hier wél met elkaar over aan te gaan, kom je tot een zoveel meer passend afscheid. En als je daar ook nog iemand in betrekt die je kan laten zien wat er allemaal mogelijk is, weet ik zeker dat dit bijdraagt aan een prachtig afscheid. Het wordt er allemaal niet minder verdrietig van, maar een troostrijke laatste herinnering draagt positief bij aan het rouwproces.

Waarom we dit gesprek dan toch wegstoppen? Het is te confronterend. De gedachte dat het leven doorgaat zonder jou, is voor velen moeilijk te verkroppen. Maar is de gedachte dat jouw dierbaren geen idee hebben wat je wensen zijn, niet nog veel lastiger?

We weten zeker dat we dood gaan.
Laten we daar alsjeblieft over praten met elkaar.
Het geeft zoveel rust en daarmee ruimte voor schoonheid.

Jazeker, ik laat je graag en geheel vrijblijvend zien wat er zoal mogelijk is.

Karin

Eerbetoon Uitvaartbegeleiding