Een arm om je heen

Ook in de uitvaartwereld worden de coronamaatregelen versoepeld. Sinds 1 juni is er weer horeca mogelijk en vanaf 1 juli mogen er 100 in plaats van 30 personen op een uitvaart aanwezig zijn. Dit alles natuurlijk wel met 1,5 meter afstand.

De afgelopen maanden is er van alles bedacht en aan gedaan om die 1,5 meter afstand en het ontbreken van vele geliefden en bekenden, voor nabestaanden enigszins te verzachten. Zo zijn erehagen georganiseerd, veel diensten ge-livestreamd en het drive-thru afscheid nam een vlucht. Mensen die niet bij de dienst aanwezig konden zijn, konden hun medeleven middels een bloem met een kaartje kenbaar maken, of via een herinneringskaartje, het ontsteken van een kaarsje, of via het opsturen van gevouwen kraanvogeltjes of een selfie….

De noodzaak leidde tot creativiteit en mooie alternatieven. De bloemen, kraanvogeltjes, kaarsjes selfies of herinneringskaartjes werden tijdens de dienst rond de overledene geplaatst of opgehangen, of op de lege stoelen en banken geplaatst. Dit leverde vaak beelden op die raakten.

Het leek wel alsof de afwezigheid de intensiteit en intimiteit tijdens de afscheidsdiensten verhoogde.

Nabestaanden die na afloop tegen mij zeiden ‘zelf had ik nooit bedacht om slechts 30 personen uit te nodigen, maar nu ik erop terugkijk was het zó intiem dat de afwezigheid van velen niet zo opviel’. Erehagen die qua intensiteit anders waren, mensen die hun medeleven via hun gezicht en gebaren kenbaar maakten aan nabestaanden. Belangstellenden die voor een drive-thru condoleance vaak hele stukken in de auto hadden gezeten om vervolgens in slechts enkele minuten en op afstand hun medeleven te uiten. Daar gaat zo’n intensiteit vanuit. Regelmatig stond dan ook het kippenvel op mijn armen.

Hoezeer de afgelopen maanden dus qua invulling van afscheidsdiensten en condoleances creativiteit en innovatie heeft opgeleverd, toch is het voor mij overduidelijk: qua troost is er niets dat de arm om je heen kan vervangen. De warmte, medeleven en het gevoel dat iemand er niet alleen voor staat, dat je via je arm kunt overbrengen aan de ander, is van onvervangbare waarde.

Troosten. De arm om je heen. Een knuffel.
Wat wás het altijd vanzelfsprekend, wat ís het een groot gemis.

Karin Horsting