Eerbetoon | Voor een betekenisvolle uitvaart in Woerden en omgeving
Betekenisvolle uitvaart Woerden, uitvaart Woerden, persoonlijke uitvaart Woerden
723
post-template-default,single,single-post,postid-723,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Blog – Uitvaart in het licht

Al eerder heb ik mijn verwondering gedeeld over hoe wij, en nu veralgemeniseer ik, de dood en afscheid nemen, bij voorkeur van ons weghouden. Onze samenleving is vooral gericht op leven, succesvol en gelukkig zijn. Zo lang we niet over definitief afscheid nemen praten, is het er ook niet. Wij richten ons op het leven. En laten ons daarmee dus overvallen door de dood en wat je dan als nabestaande allemaal moet kiezen en regelen. De dood, afscheid nemen en rouw. We verbannen dit nog steeds naar een donker hoekje in ons leven.

Hoe krijg je dit dan toch een beetje meer richting het licht? Is het mogelijk mensen te inspireren op wat er tegenwoordig mogelijk is om een mooie laatste herinnering te maken? Dit was een belangrijk thema in mijn gesprekken met collega uitvaartonderneemster Nicole. Zouden we misschien samen een ‘beurs’ kunnen organiseren? Zouden mensen de durf hebben om daar naar toe te gaan? Hoe zouden wij zelf willen dat zoiets eruit zou zien? Wanneer zou je zelf naar zoiets toegaan? Hoe konden we de hoge drempel een beetje verlagen?

‘In een soort high-tea achtige sfeer stond de uitvaart op eigentijdse wijze in het licht’

We begonnen met het woord ‘beurs’. Dat vonden we te zwaar, te saai. We zagen allebei marktkraampjes, een zitje om koffie of thee te drinken, we zagen top-exposanten, mensen die ook allemaal vanuit de oprechte intentie werken om een mooie laatste herinnering te maken. Niets standaards, maar werk vanuit het hart. Het woord ‘markt’ paste veel beter bij onze ideeën, dan beurs. Gaandeweg ontstond er steeds meer beeld bij onze ideeën. En zo geschiedde… op 18 mei jl. vond de eerste Uitvaartmarkt Woerden plaats op de begraafplaats Meeuwenlaan.

We hadden geluk. Dankzij het zonovergoten weer, de prachtige locatie, het overweldigend aantal bezoekers, de meer dan 40 geweldige exposanten en onze fantastische vrijwilligers is de eerste Uitvaartmarkt Woerden een geweldig succesvolle dag geworden. In een soort high-tea achtige sfeer stond de uitvaart op eigentijdse wijze in het licht. Niet zwaar of donker, maar energiek en als onderdeel van het leven.

De verwachtingen van Nicole en mij zijn ver overtroffen. En dan vooral vanwege reacties van bezoekers zoals ‘naar aanleiding van jullie flyer heb ik mijn vader gevraagd wat zijn ideeën bij zijn uitvaart zijn. We hebben er een mooi gesprek over kunnen voeren’. Of me bedankten voor ‘de vele inspiratie die ze hadden opgedaan… en zelfs onze kinderen hebben genoten’.

Daar deden we het voor: de uitvaart en afscheid nemen stonden 18 mei in het licht.

Karin Horsting

Eerbetoon Uitvaartbegeleiding